Øresundstolden eksisterede i årene 1429-1857 og gjorde Helsingør rig og berygtet i hele Europa. Det lille stræde mellem Helsingborg og Helsingør var handelsrute for blandt andre hollændere, englændere og tyskere. I årene omkring 1800 lagde mellem 300 og 400 skibe til i Helsingørs havn om dagen. Her blev lasten fortoldet, og skrevet i protokoller.

I årene 2000-2016 er protokollernes 700 bind gjort digitalt tilgængelige i en database. Denne database er udgangspunktet for korværket "Stemmer fra Øresund".

MA Archive er gået om bord i tusindvis af eksotiske varer i skibenes lastrum. I korværkets indledende prolog tegnes et billede af den globale luksus, der flød igennem byen i flere hundrede år. Korværket bevæger sig herefter ind i Karen Blixens fortælling “Et Familieselskab i Helsingør”. Her møder vi to søstre, der lever i Helsingør i starten af 1800-tallet. Deres bror er rejst ud på havet, og søstrene længes også bort fra borgerskabets besnærende bånd. Karen Blixens fortælling er en beretning om kvinder i en tid, hvor mulighederne var få, og hvor valgene i livet begrænsede sig til giftermål. To gennemgående sproglige figurer i Karen Blixens tekst er fugle og stoffer; et billede på kvinden som en fugl i bur pyntet med silkestoffer.

Oplev en gruppe af hornhøjttalere stå på Nordre Mole i Helsingør og synge ud over Øresund, imens Øresundstoldens liste af eksotiske varer og Karen Blixens portræt af Helsingør bliver spundet sammen i en anderledes fortælling om fugle i bur og varernes frie bevægelighed.

Idé, libretto og komposition: MA Archive (Matilde Böcher og Liv Helm)

Medvirkende stemmer: Vigga Bro, Ina Miriam Rosenbaum m.fl.

Teknik: Kim Littau

Foto: Ma Archive og Flemming Fuglsang

Tak til: Passagefestivalen og Helsingør Teater, Leif Lyd, Ida Jacobsen og Anders Amdisen.